Zorunlu Deprem Sigortası (DASK), 6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu kapsamında, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’na tabi bağımsız bölümler için zorunlu hale getirilmiş bir sigorta türüdür. Tapuda kayıtlı ve özel mülkiyete tabi taşınmazlar üzerinde mesken olarak inşa edilen binalar, bu binalarda bulunan ticarethane, büro ve benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız bölümler ile devlet tarafından doğal afet sonrası yaptırılan veya kredilendirilen meskenler, Zorunlu Deprem Sigortası kapsamına girer.
Bu sigorta ile, depremin doğrudan sebep olduğu tüm maddi zararlar ve deprem sonrası meydana gelebilecek yangın, infilak, tsunami (dev dalga) ve yer kayması nedeniyle ortaya çıkan hasarlar güvence altına alınır. Sigorta kapsamındaki teminatlar, arsa bedeli hariç olmak üzere; temeller, ana duvarlar, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, bahçe ve istinat duvarları, tavan ve tabanlar, merdivenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar, çatılar, bacalar ve yapının benzer tamamlayıcı bölümlerinde oluşan zararları içerir. Bu kapsamda oluşacak hasarlar, belirlenen sigorta bedeline kadar Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından karşılanmaktadır.
💬 Zorunlu Deprem Sigortası Neleri Karşılar?
Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) kapsamında teminat altına alınan başlıca riskler şunlardır:
Depremin doğrudan neden olduğu tüm yapısal zararlar,
Deprem sonrası oluşan yangın,
Deprem sonrası infilak,
Deprem sonrası tsunami,
Deprem nedeniyle meydana gelen yer kaymaları.
Tüm bu durumlar sonucunda ortaya çıkabilecek hasarlar, sigortalı binalarda temellerden çatıya, bacalardan merdivenlere kadar pek çok yapı unsurunu kapsar ve DASK tarafından sigorta bedeline kadar karşılanır.
Hesaplama ve Kapsam
Zorunlu Deprem Sigortası yaptırılırken, sigorta bedeli; binanın yapı tarzına, yüzölçümüne ve inşa maliyetine göre hesaplanır. Sigorta primleri ise bu hesaplama doğrultusunda belirlenir. Böylece hem mülk sahipleri hem de toplumsal düzeyde oluşabilecek büyük ekonomik kayıplar minimize edilmiş olur.